12-03-2009, 05:36 PM
12-09-2009, 08:59 PM
uni jetstreamy raczej się sprawdzają
12-14-2009, 10:46 AM
czyli nie jest to chwyt marketingowy... Można więc z czystym sumieniem polecać te długopisy osobom leworęcznym? Ciekawi mnie opinia osób, które rzeczywiście są leworęczne i tych długopisów używają...
01-14-2010, 12:09 PM
Nie wszyscy wiedzą, że cały bajer takich długopisów polega na szybkim zastyganiu tuszu.
Osoby leworęczne nie potrzebują takiej funkcji, bo ręką przesuwają na prawo i tusz tak czy inaczej zdąży zastygnąć.
Natomiast osoby praworęczne po tym jak napiszą, od razu przesuwają po tekście ręką - i tutaj jest cały urok długopisów dla leworęcznych - tekst już się nie rozmazuje
Dobrze byłoby się dowiedzieć czy to rzeczywiście tak super działa. Ale o to rzeczywiście trzeba zapytać leworęcznych...
Osoby leworęczne nie potrzebują takiej funkcji, bo ręką przesuwają na prawo i tusz tak czy inaczej zdąży zastygnąć.
Natomiast osoby praworęczne po tym jak napiszą, od razu przesuwają po tekście ręką - i tutaj jest cały urok długopisów dla leworęcznych - tekst już się nie rozmazuje

Dobrze byłoby się dowiedzieć czy to rzeczywiście tak super działa. Ale o to rzeczywiście trzeba zapytać leworęcznych...
02-06-2010, 06:30 PM
(01-14-2010 12:09 PM)Biurowe napisał(a): [ -> ]Nie wszyscy wiedzą, że cały bajer takich długopisów polega na szybkim zastyganiu tuszu.
Chyba nie wszystko zrozumiałem ???
Zastanawiam się też jak sobie radzą Arabowie. Muszą pisać z prawej do lewej, a praworęcznych jak wszędzie jest większość

02-12-2010, 11:12 PM
(02-06-2010 06:30 PM)Paweł napisał(a): [ -> ](01-14-2010 12:09 PM)Biurowe napisał(a): [ -> ]Nie wszyscy wiedzą, że cały bajer takich długopisów polega na szybkim zastyganiu tuszu.
Chyba nie wszystko zrozumiałem ???
Zastanawiam się też jak sobie radzą Arabowie. Muszą pisać z prawej do lewej, a praworęcznych jak wszędzie jest większość
może Arabowie wyrobili sobie nawyk nie dotykania dłonią zapisanej kartki?

02-23-2010, 01:54 PM
Widziałem, sprawdziłem, dotykają.
03-08-2010, 11:28 AM
A co myślicie o marce HERLITZ Soft-Touch? No właśnie chciałam sobie kupić takie pióro, jestem leworęczna, więc zwykłym ciężko mi się pisze, a na dodatek zawsze mi się coś zepsuje - ostatnio wymieniam stalówkę, za stalówką - majątek stracę. Co myślicie o tej marce, kupić coś takiego czy zainwestować w coś lepszego?
03-09-2010, 11:06 AM
Czy używałaś piór bardziej "klasycznych", czy też raczej dedykowanych dla osób leworęcznych? Jak sama wiesz, praworęczni z reguły "ciagną" swoje pisadła po papierze, natomiast leworęczni pchają. No i własnie dla nich są dedykowane pióra z odpowiednio wyprofilowaną stalówką, a nawet zdarzają się z odpowiednio ukształtowaną obudową. Mogę się mylić, ale mam wrażenie, że seria Softtouch Herlitza to artykuły raczej miłe i przyjazne w dotyku. Gdybym był leworęczny to wybrałbym raczej jakieś pióro Herlitz z napisem "Linkshänder" na opakowaniu.
Napisałaś, że masz średnie szczęście do piór wiecznych, jakieś problemy ze stalówkami. Proponuję unik - kup pióro kulkowe, zainwestujesz w coś tańszego
. Uni ma serię Jetstream, można sobie wybrać z chowanym wkładem SXN-217 lub ze skuwką SX-217, są oczywiście też inne modele. Tusz zasycha błyskawicznie, i jest to pewne remedium na niebrudzenie dłoni pchającej pióro. Jest też seria Stabilo's Move Easy z opcją wyboru produktu dla osoby leworęcznej. Wybierz naturalnie co chcesz, ale ja nie komplikowalbym sobie życia i przetestowałbym tańsze, i chyba prostsze rozwiązanie.
Napisałaś, że masz średnie szczęście do piór wiecznych, jakieś problemy ze stalówkami. Proponuję unik - kup pióro kulkowe, zainwestujesz w coś tańszego
. Uni ma serię Jetstream, można sobie wybrać z chowanym wkładem SXN-217 lub ze skuwką SX-217, są oczywiście też inne modele. Tusz zasycha błyskawicznie, i jest to pewne remedium na niebrudzenie dłoni pchającej pióro. Jest też seria Stabilo's Move Easy z opcją wyboru produktu dla osoby leworęcznej. Wybierz naturalnie co chcesz, ale ja nie komplikowalbym sobie życia i przetestowałbym tańsze, i chyba prostsze rozwiązanie.antonina11
04-29-2010, 10:31 AM
Witam
Pelikan ma bardzo fajnie rozwiązany ten temat ( leworęczny), mają długopisy , kredki i pióra dla " lewych " wszystko ładne, kolorowe i "działające" i cena całkiem zacna jak na tak dość dobrą markę
pozdrawiam
Zapomniałam
Pióra kulkowe to przeżytek, kulki wypadają zanim zużyje się połowę atramentu z wkładu, wyparte przez żelowe długopisy
ale dla " lewych " to niezbyt
Markowe , porządne firmy mają całą gamę pisadeł i nożyczek. Uni, Pelikan ( wspomniany wcześniej ) steadler. W Polsce dostępne bez większych problemów. Kwestia ceny 
Pelikan ma bardzo fajnie rozwiązany ten temat ( leworęczny), mają długopisy , kredki i pióra dla " lewych " wszystko ładne, kolorowe i "działające" i cena całkiem zacna jak na tak dość dobrą markę

pozdrawiam
Zapomniałam

Pióra kulkowe to przeżytek, kulki wypadają zanim zużyje się połowę atramentu z wkładu, wyparte przez żelowe długopisy
ale dla " lewych " to niezbyt
Markowe , porządne firmy mają całą gamę pisadeł i nożyczek. Uni, Pelikan ( wspomniany wcześniej ) steadler. W Polsce dostępne bez większych problemów. Kwestia ceny